developedia.ro
Publicat în

Ce este un URL si din ce este format

Autori
  • avatar
    Name
    Gabriel Nechita
    Citeste articolul in:
    /3 min read

Despre acest articol

Desi folosim URL-uri zilnic, putini dintre noi stiu ce este un URL si din ce este format. Afla ce este un URL si din partile lui care il compun: protocolul, hostname, portul, path, query si fragmentul.
Ce conține acest articol?

Ce este un URL?

Un URL (Uniform Resource Locator) este adresa de internet a unei resurse, de obicei la capatul unui URL se afla o pagina web.

Este echivalentul unei adrese fizice in lumea digitala.

Cum arata un URL?

Un URL arata cam asa:

https://developedia.ro/ce-este-un-url-si-din-ce-este-format

Fiecare litera din URL-ul de mai sus are o semnificatie, din acest motiv URL-urile sunt niste siruri de caractere destul de lungi, dar foarte importante pentru functionalitatea web-ului.

Din ce este format un URL?

Un URL este format din mai multe parti (cateva dintre ele sunt intalnimite mai rar), fiecare avand o functie specifica:

1. Protocolul (se mai numeste si schema)

Acesta indica metoda de acces la resursa. Cele mai comune scheme sunt http (Hypertext Transfer Protocol) si https (HTTP Secure).

2. Numele gazdei (sau domeniul)

Reprezinta adresa unde este gazduita resursa, de exemplu, developedia.ro.

3. Portul (optional)

Numarul portului folosit pentru conectare. Daca nu este specificat, se foloseste portul implicit pentru schema respectiva (de exemplu, 80 pentru http si 443 pentru https).

4. Calea (Path)

Reprezinta locatia specifica a resursei pe server, de exemplu, /folder/pagina.html.

De exemplu in URL-ul https://developedia.ro/articole/ce-este-un-url-si-din-ce-este-format, segmentul /ce-este-un-url-si-din-ce-este-format este calea catre acest articol, iar dorita felului cum functioneaza un server web, acesta stie sa serveasca pagina specifica acestei cai.

5. Query sau Query Params (optional)

O sectiune optionala folosita pentru a furniza informatii suplimentare sub forma de perechi cheie-valoare, de exemplu, ?key1=value1&key2=value2.

Vei vedea astfel de query-uri in adresele de cautare de pe Google sau atunci cand cauti dupa anumite filtre intr-un magazin online.

6. Fragment (optional)

O sectiune optionala care se refera la o anumita parte a documentului, de obicei marcata cu un identificator unic, de exemplu, #section1.

Acest articol are la inceput un tabel de continut, iar acel tabel contine URL-uri compuse din fragmente care te duc direct la acea sectine din articol. Incearca-l mai sus.

Concluzie

Desi folosim URL-uri zilnic, putini dintre noi stiu ce este un URL si din ce este format.

Daca doresti sa devii un web developer, ar fi util sa intelegi care sunt partile unui URL si cum functioneaza ele, pentru a putea sa creezi aplicatii care functioneaza corect si care sunt usor de folosit de catre utilizatori.